Digital informationstavla

Framtidens skylt är en digital informationstavla och den är redan här!

Hur får du din information idag? Om du är som de flesta svarar du antagligen att du får information via din smartphone. Du använder den för att läsa nyheter, se informationsfilmer och följa samtal i sociala medier och på forum. Inte så konstigt att det kan te sig helt naturligt att skyltar ska fungera i likhet med våra mobiltelefoner och det gör de ju också!

Framtidens skylt är en digital informationstavla och den är redan här. De digitala skyltar som används idag är väl anpassade för att kunna presentera information med tekniken som är på ingång. Detta oavsett om det rör AR, AI eller andra metoder som gör vår vardag smidigare.

Informationstavlans historia

En informationstavla är ju inget nytt fenomen. Behovet av att tala om för andra vad som händer och sker är lika gammalt som vi människor på jorden. Genom att dela information kan vi ju organisera oss och därmed överleva. Fast en digital informationstavla ser ju inte riktigt ut som tidigare varianter.

Vi vet idag att informationsskyltar har flera hundra år på nacken. Det här är ett enkelt sätt att kommunicera på. Med bilder kan vi tala om vad som har skett eller vad som är planerat. Därmed har vi ju haft den här typen av skyltning långt innan vi fick gemensamma skriftspråk.

I den svenska naturen kan vi finna en form av uråldriga informationstavlor i form av stenar med runskrift. Visst kan vi se runstenarna som en form av informationsskyltar! Dessa talar om händelser och har berikat vår förståelse för den typ av liv som våra föregångare levde.

Den enkla definitionen av en informationstavla är en fysisk tavla där användare kan publicera information. En sten med runor är ju inte riktigt samma sak som den klassiska anslagstavlan i centrum där lappar med information avlöste varandra. Men konceptet är detsamma!

Anslagstavlor blev vanligt förekommande under 1800-talet

Om vi ser på fenomenet anslagstavla som en informationstavla som används av ett samhälle för att kommunicera och dela information så kan 1800-talet anses vara tiden då vi kom igång med detta system på allvar.

Då var det vanligt att företags styrelser använde den här typen av tavla för information för att publicera lediga jobb och meddelanden till anställda och besökare. Den tidigare formen av informationstavla syntes på allmänna platser som torg, marknader såväl som postkontor och järnvägsstationer.

När vi nådde slutet av 1800-talet så var informationstavlan en tavla för kommunikation som användes särskilt flitigt av kyrkor och universitet. De var till för att informera om event, testresultat och tidpunkter för olika aktiviteter.

När det blev 1900-tal så hängde företag på anslagstavlatåget. De började använda informationstavlor för att göra reklam för produkter och tjänster. Det är intressant att notera att detta koncept har hållit i sig. För vad är en modern digital informationstavla om inte en form av reklampelare?

Elektroniska och digitala informationstavlor

Det var på 1950-talet som de första elektroniska informationstavla-systemen infördes. De kallades kortfattat för BBS. Dessa system användes för att ge information men också för att göra det möjligt för användare att lämna meddelanden. Det hela skedde med hjälp av en dator.

Sedan kunde informationen kommuniceras mellan olika datorer och på så vis vara tillgänglig för alla med dator i samma system. Detta låter onekligen som en form av webbkommunikation och det var precis vad som skulle komma från de tidiga systemen för digitala informationstavlor via datorer. De hade helt klart ett finger med i spelet i utvecklingen av Internet.

Den digitala informationstavlan online

När vi nådde slutet av 1990-talet var Internet ett faktum. På nätet så dök det upp många olika typer av digitala informationstavlor och dessa har ständigt utvecklats. I början så handlade det om att användare med samma intressen kunde samlas online och diskutera dessa på ett öppet sätt.

Det var lite som att ha en vanlig anslagstavla med interaktiva lappsystem. Idag kanske vi kan säga att varje forum såväl som sociala medier är en form av digital informationstavla. Användare har sina egna tavlor och kan delta i de som är gemensamma. Ingen behöver träffa någon annan personligen och det är ju en nyckelfaktor för digitala skyltlösningar som är interaktiva.

Några exempel på populära digitala informationstavlor online är:

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

På våra mobiler har vi också informations-appar där vi når våra vänner och fler. Exempel på detta är Whatsapp såväl som Telegram. I dessa system kan vi skapa grupper och dela information fritt mellan olika användare och länder. Det hela har en struktur som kan beskrivas som en digital informationstavla som rymmer bilder, text och filmer.

Även om vi numera kan använda oss av forum och sociala appar för att dela information så har digitala informationstavlor fortfarande en viktig plats i våra samhällen. Med informationstavlor så får vi god information som gäller lokala platser och verksamheter.

Trots att sociala medier är populära så räknar vi med att kunna få information via digitala skyltar. Detta så att vi hittar rätt och förstår vad som händer i en viss byggnad eller butik. Med informationstavlorna är det enkelt att nå ut med information till en bred publik så de är fortsatt mycket populära.

Interaktiva skyltar med den senaste information

Idag är en digital informationstavla en möjlighet till effektiv kommunikation. Den används i många olika miljöer och kan snabbt uppdateras. Detta är viktigt till exempel då vi är ute och reser. Om det sker en försening av en avgång eller ankomst så vet alla det via de stora skärmarna som talar om vad som sker.

Dessutom finns det numera smarta interaktiva skyltar där vi kan klicka vidare in i systemet för att få mer information. Den som installerar en digital informationstavla kan även använda den för att samla in information. Detta är inte svårt då det går att skriva saker på skärmen eller helt enkelt att kryssa för olika alternativ.

De moderna informationstavlorna används:

  • I bostadshus
  • I affärskomplex
  • I köpcentrum
  • På tågstationer
  • På flygplatser
  • I butiker
  • På fasader

Vi räknar med att hitta en skärm för att få mer information eller för att till exempel ta en nummerlapp och ställa oss i kö.

Här har det hänt mycket och med appar kan vi koppla oss till en viss digital informationstavla. Ett gott exempel på detta är just möjligheten att stå i kö utan att ens ha kommit till butiken där du tagit en kölapp.

Du kan använda dig av en app på din mobiltelefon och boka in ett nummer. Via din mobil ser du hur kön rör på sig och när det snart är din tur. Istället för att stå och vänta i lokalen så kommer du då det bara blir någon minut eller två att vänta.

Detta innebär i praktiken att du inte måste sitta i bilkö och sedan stå i en kö till i butiken. Du kan avverka båda köerna där du sitter bakom ratten!

Information och reklam på samma skärm

Vi kan också se att de moderna skärmarna med information kan blanda sådant vi måste veta med sådant som kan få oss att köpa mer. Om vi återigen tar butikens kösystem som exempel så kan skärmarna som visar vems tur det är också visa reklam.

Du som väntar får erbjudanden och information som kan leda till mer köp när det väl blir din tur. Detta kan göras på ett underhållande sätt med bilder och film så att du ser ett värde i den information du får som i grund och botten är reklam.

 

AR i informationstavlor kan bli standard i framtiden

Augmented Reality, AR, eller upphöjd verklighet som vi kan säga på svenska, är något som allt fler blir medvetna om. Dagens skärmar kan absolut användas för den här typen av presentationer. Tekniken utvecklas och det vi ser på skärmarna blir alltmer verkligt med ett djup som får oss att uppleva det som om vi är omgivna av det som visas.

Det kan tänkas att framtidens informationstavlor kommer att dra nytta av tekniker för förhöjd verklighet såväl som virtuell verklighet, VR. Behovet av att använda tunga glasögon och andra verktyg för att se den virtuella verkligheten minskar.

Med nya tekniska innovationer så kan människor läsa av information på digitala skyltar på helt andra sätt. Detta med en bibehållen känsla av att ta del av ett parallellt rum. Det här är förstås otroligt spännande och något som på många sätt och vis kan förändra hur vi ser på reklam och information.

Det fina med den nya tekniken är att den för det mesta går att integrera med de system som redan finns på plats.

 

En digital informationstavla kan även vara:

  • Ingången till ett låssystem för besökare och kunder
  • Möjlighet till unika bonusar och rabatter
  • Kösystem för bostadshus såväl som kommersiella miljöer
  • Källa till information som behövs vid research av en produkt eller tjänst

Precis hur en digital informationstavla kommer att användas avgör vilken teknik den ska drivas med. Men grunden kan vara densamma. Därmed går det ju också att utveckla skyltarna som redan finns på plats.

Vår vana vid digital skyltning har stor betydelse

Något som gör den nya tekniken och digitala informationstavlor så användbara är vår goda vana vid denna teknik. Vi förstår hur vi ska svepa med händer över en skärm för att få se mer. Det krävs inte så många förklaringar för att folk ska förstå hur ett digitalt skyltsystem ska användas.

På den andra sidan av samma mynt har vi verksamheter som erbjuder informationen. För dem är det också lätt att använda olika mjukvaror för att designa information så att den blir lätt att ta till sig. Uppdateringar kan göras blixtsnabbt och det är förstås något som spar tid.


Hur kommer framtidens digitala informationstavlor se ut?

Även om vi kan säga att framtidens digitala informationstavla redan är här så finns det förstås plats för fler uppdateringar. Det jobbas hela tiden med förbättring av integrerad media. Det som lät som en framtidsvision igår är en självklarhet idag.

Det kan tänkas att framtidens informationstavlor kommer att bli ännu bättre på att integrera olika media och våra personliga val. Idag är det fortfarande så att information på digitala skärmar får anpassas till specifika målgrupper och inte alltid för individer.

Men ju mer vi lyckas skapa interaktivitet och förmågan att känna till de behov som kan finnas hos specifika personer, ju bättre kan vi anpassa systemen. De individuella bonusar och rabatter som butiker idag kan ge med appar kanske kommer att kunna läsas av individuellt via den offentliga skärmen…

Behoven är dock desamma och lär förbli på det viset. För att en digital informationstavla ska göra sitt jobb så måste den ha de funktioner som är relevanta för plast och byggnad. Det är något som framtidens skärmar och skyltar kommer att anpassas för. Detta oavsett om de är till för att visa vägen i kommersiella fastigheter eller om de ska göra livet för hyresgäster lite lättare.

Det som installeras idag kan utvecklas och byggas på. En fastighet kan börja med den digitala informationstavlan för information och bokning av tider i tvättstugan. Detta kan sedan utvecklas med system för lås, nycklar och leveranser av post och paket. I framtiden kanske det blir tal om VR och AR där hyresgäster kan få faktiska upplevelser och bättre kunskap via byggnadens skärmsystem.