< Tillbaka till artiklar

Digitala tavlor

Digitala tavlor guide – Välj en digital tavla!

Vi har idag vant oss vid att se digitala tavlor när vi är ute efter information. Det här är en form av kommunikation som fungerar väldigt bra på offentliga platser såväl som för organisationer och privat. Om du vill få ut ett budskap på ett effektivt vis är en digital tavla en god investering.

Här ska vi se närmre på syfte med digitala skyltar som fungerar som tavlor med information. Vi ska också gå in på hur de kan användas, hur vi läser informationen på tavlorna samt se på fördelar och nackdelar med den här typen av kommunikation.

Vad är digitala tavlor?

Innan du kan beställa en digital skylt så är det klart att du bör förstå vad den digitala tavlan är. Det rör sig om en form av anslagstavla som fungerar med en digital skärm. Du ser digitala tavlor på offentliga platser som köpcentrum och flygplatser.

Den digitala tekniken fungerar lika bra i stort format som för mindre informationstavlor. På tavlan som i grund och botten är en skärm kan du visa:

 • Uppdaterad information
 • Reklam
 • Väganvisningar
 • Nyheter
 • Relevant innehåll för platsen

Det är inte alls ovanligt att digitala tavlor utgörs av flera skärmar som länkas samman för en större bild. Dessutom kan du ha flera tavlor som ingår i ett och samma system. De är sammanlänkade via nätet och enkla att styra från dator eller mobiltelefon.

När du vill ändra innehåll på en digital informationstavla så måste du inte göra det rent fysiskt på skylten. Du kan styra innehållet på avstånd via din dator eller mobiltelefon. Det här är väldigt bra för verksamheter som finns representerade på olika platser rent geografiskt men som vill erbjuda samma information på varje plats.

På samma sätt går det förstås att vara helt unik med information. Detta kommer väl till pass när man jobbar med olika typer av franchising och individuella butiker vill skräddarsy sin information för de digitala skyltar som används.

Interaktivitet är också en möjlighet

En stor digital tavla på tågstationen är ju inte interaktiv. Men mindre varianter som är installerade där människor kommer åt kan absolut ha denna egenskap. Då blir det möjligt för de som tar del av tavlans information att skriva in text eller kanske bara klicka på skärmen för att få veta mer.

Interaktiva informationstavlor är väldigt smarta och kan användas i flera olika sammanhang. Det handlar inte bara om reklam och möjligheten att jobba med bonusar. I ett helt vanligt bostadshus finns det ju ett stort behov av att göra information bättre tillgänglig såväl som interaktiv.

Var kan de digitala informationstavlorna användas?

Det går att använda digitala tavlor på många olika platser. De är som klippta och skurna för så många olika situationer. Med tanke på att storlekar för själva skärmen kan varieras så är det inte svårt att komma på användningsområden.

Idag ser vi de digitala tavlorna på:

Sjukhus

På sjukhuset är de digitala informationstavlorna flitigt förekommande. De kan fungera som vägvisare så att du hittar rätt våning och klinik. De kan också finnas utanför operationsrum för att visa anhöriga vad som händer och hur det hela går.

I hissar på sjukhus finns det ofta mindre digitala tavlor som hjälper besökare att hitta rätt. Dessa tavlor kan också visa när en hiss kan användas av alla och då den bara är till för personal och transport av sjuka.

 

Flygplaster

På flygplatsen har vi de stora tavlorna som är digitala och som ger information om när ett flyg har anlänt såväl som då det avgår. När du kommer för att hämta någon från flygplatsens ankomsthall så kommer du att se en stor digital tavla som visar dig om flyget har landat och när det i sådant fall skedde.

På så vis blir det lättare att hålla ordning på resor och anländande. Det skapas en trygghet då informationen om avgångar och ankomster är så tydlig och lätt att ta till sig. Flygplatsens olika rum kan också behöva skärmar som används för allt från mer information till underhållning.

Sedan länge är det möjligt för resenärer att själva klara av sin check-in via skärmar som är interaktiva. Med dessa är det till exempel möjligt att själv välja säte på flyget. Den här typen av interaktiva informationstavlor spar tid och ger resenärer en känsla av frihet som är viktig.

Taxistationer

En aktiv taxistation kan också använda sig av vägledande digitala skärmar där det även är möjligt att ta kontakt och få fatt i en taxi. Med de digitala systemen blir det mycket lättare att resa och chaufförer kan spara tid på att hitta rätt resenärer med de smarta systemen.

 

Företagskontor

På kontor där det finns flera företag och många arbetsplatser är digitala tavlor med information otroligt viktiga. De gör det möjligt att hitta rätt såväl som att komma i kontakt med personen du besöker.

Via skärmar går det också att få tillgång till nycklar så att personer som kommer på besök kan röra sig friare i lokalerna. I och med att det går att sätta samman system så att de möts i de digitala informationsskärmarna så kan kontoret blir mycket enklare att navigera för alla som kommer till det.

Universitet och skolor

Skolmiljöer kan också ha behov av digitala skärmar som ger information. Det kan röra sig om information som rör föreläsningar såväl som olika typer av reklam. Ett universitet kan ju ha behov av smarta interaktiva skärmar där elever kan boka tider för allt från sport till rådgivning.

Det blir mycket smidigare att röra sig över stora universitetsområden då det går att få vägledning och information via skärmar som uppdateras då det blir nödvändigt. Bara en sådan sak som att du snabbt får veta om en föreläsning har flyttats till ny lokal är ju guld värt.

Köpcentrum

I köpcentrum är de digitala informationstavlorna för det mesta en form av reklampelare. De används av butiker för att locka på kunders uppmärksamhet. Med tavlorna så kan du snabbt hitta butiken du är ute efter. Dessutom får du enkel information om var det just nu finns reor och annat som du kan dra nytta av.

Tågstationer

Har tåget gått eller inte och ifrån vilket spår? Det här får du veta så snart som du vänder blicken mot den stora tavlan som finns i ankomsthallen och på andra platser runtom tågstationen. Om det blir en försening så ser du det från vänthallen där du kan sitta bekvämt tills tåget faktiskt har rullat in på perrongen.

Det blir ordning och reda på tågstationer med den här typen av information i digitalt format. Alla resenärer kan inte höra meddelanden över högtalare. Men när du har information i stor skrift på tavlor så går det ju inte att missa vad som händer.

Gym

På gymmet kan det vara mycket som händer samtidigt. Det finns gruppträningspass såväl som utrustning som du kan boka in dig på. Med informationstavlor som ger information och som kanske ger dig möjlighet att boka utrustning och spa-bad så blir det trevligt i lokalerna.

Alla vet vad som gäller och du kan enkelt hålla koll på när det blir din tur att ta över en viss träningsmaskin och liknande. De digitala skärmarna kan också göra reklam för sådant som är relevant för gymmet. Du får också mer information om särskilda rabatter som gäller medlemskap och mer.

Bostadshus

I bostadshuset går det att gå över från den äldre typen av anslagstavla till moderna digitala tavlor. Dessa kan hängas i trappuppgångar såväl som i tvättstugor och förråd. Tavlorna är där för att informera och samla in information.

Det blir mycket lättare att se till att alla berörda är insatta i vad som ska göras i och omkring fastigheten. Information från styrelsemöten kan inkludera saker som text, bilder och film. Det ger mycket bättre kommunikation och skapar en gemenskap som känns trygg och meningsfull.

Hur läser vi på de digitala skyltarna

När det rör sig om tavlor som är digitala så är det inte ovanligt att det är av den större sorten som vi läser på långt håll. I och med att det här är ganska vanligt så gäller det att informationen är tydlig och syns väl även för den som står långt från tavlan.

Dessutom bör innehållet på de digitala tavlorna vara attraktivt. Vi tenderar att ägna större uppmärksamhet åt innehåll som ser tilltalande ut. Färger, bilder och animationer är bra tilltag för att få fler att lägga märke till skylten och informationen.

Vi läser skyltar som har färger vi reagerar på såväl som texter som syns ordentligt. Det kan vara klokt att ta reda på saker som fonter och läsbarhet. Genom att utforma den digitala skärmen så att den blir intressant och enkel att läsa så kommer fler att använda den.

Ofta är det klokt att välja bilder då det går istället för text. En bild säger mer än tusen ord och vi har en tendens att lägga mer tid på information som har bilder som vi gärna vill titta lite längre på.

Var ska digitala tavlor med information installeras?

Det omedelbara svaret är ett en digital tavla med information ska sitta där den syns väl. Men vi måste också tänka på utrymmet. Bra val för installation är en lobby eller entré. Receptionen är också en bra plats för digitala informationstavlor som är interaktiva.

När vi installerar de digitala tavlorna så måste vi ta hänsyn till omgivningen. Om det finns väggar som blockerar för sikt så kanske tavlan ska placeras annorlunda. Vi kan också beakta hur möbler kan störa sikten. Dessa går ju att flytta och då bör detta göras för att skylten ska få maximal effekt.

Fördelar med digitala tavlor

Digitala informationstavlor och skärmar erbjuder ett antal fördelar jämfört med traditionella kommunikationsformer.

De är:

 1. Kostnadseffektiva
 2. Kan uppdateras på distans vilket möjliggör snabba ändringar av innehållet
 3. Programmerbara så att de alltid visar relevant information
 4. Bra för att visa multimediainnehåll såsom videor och bilder

Nackdelar med digitala skyltar

Det finns dock några nackdelar med de digitala skärmarna och dessa ska vi tänka på. När du inser vilka nackdelar som finns så går det ju att göra något åt detta.

 1. Digitala tavlor kan vara dyra, särskilt när många skärmar ingår
 2. Det kan kosta en hel del både att installera och att underhålla skärmarna
 3. Det kan ta lite tid att lära sig hur skärmens hårdvara såväl som mjukvara fungerar
 4. Uppdateringar är ett måste och kräver tid och engagemang
 5. En digital skylt kräver en strömkälla
 6. Numera behövs det även internetanslutning för skyltar som fungerar digitalt

 

 

10 intressanta fakta om digitala anslagstavlor

Vi ta en titt på några fakta om digitala tavlor som du kanske inte kände till sedan tidigare.

 1. Under senare år blir de digitala informationssystemen alltmer populära på offentliga platser som köpcentrum, flygplatser och tågstationer. Det har lett till fler och fler skärmar såväl som utveckling av interaktiva lösningar.
 2. Digitala tavlor kan användas för att visa information i realtid. Det kan vara de senaste nyheterna, väderprognoser, temperatur och flygtider.
 3. Det är vanligt med system med flera skärmar som kan länkas samman för att tillsammans skapa en större bildskärm.
 4. Digitala bulletiner är kostnadseffektiva och kan uppdateras på distans vilket möjliggör snabba ändringar av innehållet.
 5. Innehållet som visas på digitala skärmar måste vara lättläst och ibland kan det till och med vara så att vi använder oss av inkorrekt språk för att ge en god användarupplevelse.
 6. Bästa platsen för digitala skyltar är områden med hög synlighet såsom lobbys, entréer, receptioner och husväggar.
 7. Det går att programmera tavlorna för att visa relevant innehåll. Du kan ställa in i förhand vad som ska visas vid en viss tidpunkt och därmed är det lättare att rikta sig till specifika målgrupper.
 8. Digitala lösningar för information måste ha en pålitlig strömkälla och en säker internetanslutning för att fungera korrekt. Ibland går det att använda batterier och de kan också vara en smart backup om strömmen går.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *